Ruleta

Jocurile de noroc au existat din cele mai vechi timpuri, iar ruleta este un astfel de joc cu o istorie îndepărtată. Încă din secolul al 17-lea, în Franța se juca roulette, iar un secol mai târziu, ruleta devine deja un joc foarte răspândit și în alte țări. La acea vreme casa avea un avantaj mai mare, după care el este diminuat de ruleta europeană inventată de frații Louis și Francois Blanc, care au lansat jocul de ruletă cu un singur zero (fața de cele cu un zeo și cu doi de zero). Acesta a devenit celebru la Monte Carlo și a fost preluat de cazinourile din întreaga lume.

Regulamentul jocului de ruletă

Deși pentru mulți e necunoscut, regulamentul jocului de ruletă este simplu, ceea ce explică popularitatea și atractivitatea sa. Astfel, pentru a juca primești jetoane care au o valoare în bani. Mergi cu aceste jetoane la masă și îți plasezi opțiunile de pariere, după care crupierul aruncă bila pe ruletă. Bila se va opri într-un buzunar căruia îi corespunde un număr de la 0 la 36 și o culoare, roșu sau negru. Ținta jucătorilor este de a nimeri aceste două coordonate.

Tipuri de pariuri la ruletă

Pariurile pe ruletă sunt multiple și pot fi împărțite în două categorii: interioare (inside bets) și exterioare (outside bets) și care sunt denumite astfel în funcție de locul unde sunt plasate pe masa de joc. Cele interioare se referă la faptul că miza este pusă pe numere, iar cea exterioară se referă la o miză pusă pe mai multe zone (doar pe culoarea roșie, pe numerele pare, pe numerele de la 19 la 36, și altele).

Cote la ruletă

Cea mai mare cotă dintre toate, 36, este la plasarea pe un singur număr (straight), dar șansele de reușită sunt foarte reduse. Se poate paria pe două numere vecine pe masa de joc, ceea ce nu înseamnă că sunt unul lângă celălalt pe ruletă. Astfel, jetoanele sunt plasate pe linia dintre cele două numere (split), iar cota este 18. Se poate paria și pe trei numere învecinate, de pe același rând, prin opțiunea street, iar cota este 12. Există și posibilitatea de a paria pe patru numere alăturate pe masa de joc prin opțiunea corner (colț), iar cota este 9. Acestea sunt cele mai întâlnite pariuri interioare.

Pariurile exterioare sunt și ele atractive. Spre exemplu, poți paria pe culoare, roșu sau negru, iar cota este 2.00. Poți paria pe tipul numărului, par sau impar, iar cota este tot 2.00. Poți miza pe un interval, între 1-18 sau 19-36, iar cota este 2.00. Poți alege o cotă mai mare și poți miza doar pe o treime din interval, 1-12, 13-24 sau 25-36, la o cotă de 3.00. Aceeași cotă este și la parierea pe coloana de pe masa de joc. Este important de știut că dacă bila de oprește pe 0 sau 00 pariurile exterioare sunt pierdute.

Tipuri de ruletă, avantaje și dezavantaje

Ruletele din cazinourile online licențiate în România se bazează pe regulile ruletei europene (unde există doar 0) sau ale celei americane (unde există 0 și 00). Cotele rămân astfel neschimbate, ceea ce face ruleta europeană mai atractivă, pentru că oferă jucătorilor șanse mai mari de câștig, iar avantajul cazinoului este mai mic (2,70% față de 5,26%).